Jak se vyrábí beton

Jak se vyrábí beton
Zdroj: http://www.cement.org/cement-concrete-basics/how-concrete-is-made

V jeho nejjednodušší formě, beton je směs pasty a kameniva, nebo kameny. Pasta, který se skládá z portlandského cementu a vody, nátěry povrchu pokuty (malé) a hrubé (větší) agregáty. Pomocí chemické reakce zvané hydratace, pasta ztvrdne a sílí tvořit skalní podobné hmoty známý jako beton.

V rámci tohoto procesu spočívá klíč k pozoruhodnou zvláštnost betonu: je to plast a poddajný, když nově smíchány, silný a odolný po vytvrzení. Tyto vlastnosti vysvětlují, proč jeden materiál, beton, mohou stavět mrakodrapy, mosty, chodníky a dálnic, domů a přehrad.
dávkování

Klíčem k dosažení silného, ​​trvanlivého betonu spočívá v pečlivé dávkování a míchání složek. Směs, která nemá dostatek pasty k vyplnění všech mezer mezi zrny kameniva bude obtížné umístit a bude produkovat drsné povrchy a pórobeton. Směs s přebytkem cementové pasty bude snadno umístit a vytvoří hladký povrch; Nicméně výsledný beton není efektivní z hlediska nákladů a snadněji prasknout.

chemie portlandského cementu přichází k životu v přítomnosti vody. Cement a voda tvoří pastu, která pokrývá každé částice kamene a písečných agregátů. Pomocí chemické reakce zvané hydratace, cement tvrdne pasta a získá sílu.

Kvalita pasty určuje charakter betonu. Síla pasty, zase závisí na poměru vody k cementu. Poměr voda-cement je hmotnost záměsové vody dělená hmotnosti cementu. Vysoce kvalitní beton se vyrábí tím, že sníží vodní součinitel, stejně jak je to možné, aniž by byla obětována zpracovatelnost čerstvého betonu, což umožňuje, aby byla správně umístěna, konsolidované, a vytvrdí.

Vhodně navržený směs vykazuje požadovanou zpracovatelnost pro čerstvého betonu a požadovanou odolnost a pevnost pro ztvrdlého betonu. Typicky, směs se asi 10 až 15 procent cementu, 60 až 75 procent kameniva a 15 až 20 procent vody. Stržený vzduch v mnoha betonových směsí může také trvat až dalších 5 až 8 procent.